Biztonsági rendszer-telepítés ma már egyre gyakrabban fordul elő az otthonokban, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módja értékeink és szeretteink védelmének. De fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a telepített rendszerek ellenőrzés, tisztítás és karbantartás nélkül nem tudják örökké ugyan azon a színvonalon ellátni feladatukat.

Behatolásjelző rendszerek kiépítése után mi mindig felhívjuk ügyfeleink figyelmét a rendszeres karbantartás fontosságára, mégis úgy érezzük, hogy ez a szolgáltatás nagy dilemmát, akár ellenérzést is kiválthat a megrendelőkben.

 • Szükséges egyáltalán?
 • Milyen következménye lehet annak, ha nem történik karbantartás?
 • És ha történik, akkor milyen feladatokat végeznek el a szakemberek az ilyen alkalmak során?

Talán ez a 3 leggyakrabban felmerülő kérdés a témával kapcsolatban, így ezeket szeretnénk most röviden megválaszolni.

 

Szükséges egyáltalán a behatolásjelző rendszereket karbantartani?

A behatolásjelző rendszer értékeinket és életünket is megvédheti, de a több elemből álló, elektronikus rendszerek esetében az optimális működés rengeteg ponton elcsúszhat. A külső hatásoknak és az idő múlásának köszönhetően a rendszer részeinek működése megváltozhat, és így sajnos a biztonsági faktor is csökkenhet. Ha stabilan működő, mindig üzemképes és maximális biztonságot nyújtó rendszert szeretnénk hosszútávon, a rendszeres ellenőrzést és karbantartást nem lehet elkerülni.

Egy másik fontos kérdés a garancia. A legtöbb gyártó és a telepítést végző cégek szinte mindegyike is csak akkor vállal garanciát a rendszer működésére, ha azon a rendszeres tisztítási és karbantartási feladatok szakszerűen el vannak látva. Bizonyos rendszerek esetén ugyan sok ehhez kapcsolódó teendőt a tulajdonosok is el tudnának végezni, de tapasztalatunk szerint a többségben ez fel sem merül, vagy ha mégis, akkor nem tudják, hogyan álljanak neki, esetleg túl macerásnak gondolják, így a feladatok gyakorta elmaradnak. Egyes ellenőrzési és beállítási részfeladatokat pedig igazán hatékonyan csak hozzáértő szakemberek tudnak ellátni.

Tehát a szakszerű és rendszeres karbantartás a megfelelő működés és a garanciális feltételeknek való megfelelés szempontjából is lényeges és fontos szolgáltatás.

 

Mi történhet, ha kimarad a karbantartás?

Ha röviden és tömören szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy az idő múlásával a nem megfelelően karbantartott rendszerek működése egyre kisebb valószínűséggel lesz kiszámítható és biztonságos.

 

De mire is gondolunk pontosan?

Az elemek fizikai behatásoknak vannak kitéve, a kültéri eszközökre pedig az időjárás is hatást gyakorolhat. Ebből adódóan a telepítéskor tűpontosan beállított érzékelők elmozdulhatnak, és így a hatásfok, a működési mechanizmus változhat.

Az érzékelők elhelyezésüktől függő mértékben, de elkerülhetetlenül koszolódnak, porosodnak, zsírosodhatnak, és például egy esetleges lakásfelújítás során az sem kizárt, hogy festék kerül rájuk, vagy a festő – esetleg a tulajdonos- kompletten lefesti őket. (Láttunk már ilyet.)

A szennyeződések erősen befolyásolhatják az érzékelők működését, így a teljes rendszer hatékonyságát is, számíthatunk téves, vagy éppen elmaradt jelzésekre. De gondoljunk csak bele, mi történik, ha a szénmonoxid érzékelő, vagy éppen a füstjelző a szennyeződés miatt nem jelez, ha baj van… itt már nem csak anyagi, de egészségügyi veszélyek is felmerülnek. Persze, az sem sokkal kedvezőbb eset, ha a nyitás vagy mozgásérzékelő lefestett állapotában egyszerűen nem jelez.

A behatolásjelző rendszer elektromosan van bekötve, így a működés fontos alapfeltétele az elektromos vezetékek megfelelő állapota, amit szintén érdemes időről-időre ellenőrizni.

A rendszerbe helyezett akkumulátorok épsége szintén számottevő kérdés. Ha rossz az akkumulátor, vagy lemerült, egy áramkimaradás, áramszünet esetén 230 V híján a központban egyáltalán nincs tápellátás és így működésképtelenné válik egészen addig, míg az áram vissza nem jön.

Bár sokan szkeptikusak vele kapcsolatban, a külső hangjelző a behatolásjelző rendszer egy igen fontos eleme, és ez a legtöbb esetben saját akkumulátorról működik. Egy gyenge vagy rossz állapotú akku miatt rendellenesen működő sziréna rengeteg bosszúságot tud okozni, hiszen, ha a központ táp nélkül marad, a sziréna addig szól, míg a saját akkumulátora le nem merül, és ezt megszüntetni ebben a helyzetben csak az akksi eltávolításával lehetséges. De az is rendkívül bosszantó, ha pont akkor nem szól a sziréna, amikor erre valóban szükség lenne. Éppen ezért célszerű mindkét akkut egyszere, egy időben cserélni, illetve évente legalább egyszer ellenőrizni!

Mi történik egy átlagos karbantartás során?

A rendszer méretétől és összetételétől függően a karbantartás történhet negyedévente, félévente vagy éppen évente is. A szakemberek egy előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfél otthonát, és igény szerint többek között a következő feladatokat végzik el:

 • Biztonságos működés ellenőrzése
 • Eszközök ellenőrzése (nincs elöregedve, eltörve…stb)
 • Eszközök tisztítása, tesztelése
 • Kültéri hangjelző ellenőrzése
 • Kezelői kódok megváltoztatása (ha szükséges)
 • Zónák, partíciók programozása (ha szükséges)
 • Érzékelők érzékenységének beállítása (ha szükséges)
 • Akkumulátorok ellenőrzése, mérése, cseréje (központ, kültéri hangjelző)
 • Zónák tesztelése
 • Távfelügyelet tesztelése (ha van)
 • Elektromos bekötés ellenőrzése, mérése, sorkapcsok után-húzása
 • Ha volt átépítés, felújítás a házban, a lefestett érzékelők tisztítása vagy cseréje

A rendszer ellenőrzése és javítása mellett a szakemberek javaslatot tehetnek szükség szerint a rendszer bővítésére, fejlesztésére is. Ha pedig az ügyfél is indokoltnak látja a fejlesztést, a szakemberek elvégzik az ehhez kapcsolódó feladatokat is.

 

Mennyibe kerül a karbantartás?

Egzakt válasz természetesen nincsen, minden eset és minden rendszer más feladatok elvégzését kívánja meg, így eltérő idő és anyagbefektetést is kíván meg, de egy alap tisztítás és ellenőrzés nem kerül többe néhány ezer forintnál! Valós haszna azonban ennél sokkal több hiszen, ha a biztonsági rendszer valóban hatékonyan és rendeltetés szerűen működik, az értékeink és biztonságunk szempontjából is felbecsülhetetlen érték.

Ha Ön is szeretné felülvizsgáltatni már kiépített riasztó rendszerét, vagy most jött el az ideje, hogy kiépíttessen otthonában egy megbízhatóan működő biztonsági rendszert, ne késlekedjen! Keressen minket bizalommal!

4+1 tipp, hogy a nyaralás alatt is biztonságban tudhassa otthonát

4+1 tipp, hogy a nyaralás alatt is biztonságban tudhassa otthonát

Hivatalosan is itt a nyár, a legtöbben pedig már lázasan készülnek a nyaralásra, ezzel akár egy, vagy több hétre is őrizetlenül hagyva az ingatlant. Égető kérdés ilyenkor a biztonság! Első sorban azért, hogy kemény munkával megszerzett értékeinket visszatérve...

Biztos, hogy akkor drágább egy kamerarendszer, ha magasabb az ára?

Biztos, hogy akkor drágább egy kamerarendszer, ha magasabb az ára?

Mint ahogyan szinte minden féle, fajta és típusú termék esetében találkozhatunk olcsóbb és drágább kategóriájú változatokkal, nincs ez másként a kamerarendszerek esetében sem. Ma már szinte fillérekért is beszerezhetők több kamerás rendszerek, máshol viszont ehhez...

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Tartsa rajta ujját a biztonságtechnika ütőerén, és értesüljön Ön először legfrissebb híreinkről, újdonságainkról, ajánlatainkról!

Ezt ne hagyja itt!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön a legjobb ajánlatokról, hírekről amik, a biztonságtechnikával kapcsolatosak.

Adatkezelés

Sikeresen feliratkozott!